Acrylpenselen schoonhouden.

      No Comments on Acrylpenselen schoonhouden.

Schoonhouden van Penselen

Penselen dienen met zorg behandeld te worden, zodat u er lang plezier van heeft.
Behalve een zorgvuldige behandeling vergen penselen ook onderhoud. Acryl verfpenselen zijn speciale penselen, die veelvuldig met water in aanraking komen en toch hun vorm behouden. De moeite waard om een duurdere aanschaf te  doen als het om acrylverf penselen gaat.

Slecht onderhouden penselen, zelfs van goede kwaliteit, gaan al snel mankementen vertonen, de haren van de penseel gaan dan wijd uitstaan vanwege verfresten en kunnen zelfs afbreken aan de busrand.

  • Wateroplosbare verven met water en kernzeep uit het penseel spoelen. Kernzeep is een stukje speciale zeep, op basis van plantaardige en dierlijke vetten, te koop in kunstschilder winkels)
    Verfresten nooit laten opdrogen op het penseel.
  • Acrylverf kan, zolang de verf nog nat is, met water worden uitgewassen; eenmaal droog kan dit alleen nog maar met agressieve oplosmiddelen. Daarna uitwassen met kernzeep.

Heeft u uw penselen uitgewassen, dan bewaart u ze bij voorkeur liggend op een doek, zodat het water niet in de bus kan lopen als u ze rechtop bewaart.

Zijn ze eenmaal goed droog dan bewaart u uw droge penselen rechtop staand, met de steel naar beneden in een bus of pot zodat de haren in model blijven.