Kleuren mengen in acryl

      Comments Off on Kleuren mengen in acryl

Kleuren mengen in acryl met slechts drie primaire kleuren. Rood – Geel en Blauw, tevens heeft u wit en zwart nodig, om de verf lichter en donkerder te maken.

Primaire kleuren: Rood, geel en blauw. Dit zijn de zuivere kleuren die niet kunnen ontstaan door menging.

Een secundaire kleur wordt verkregen door twee van de primaire kleuren te mengen. Daarmee krijgt u oranje,  groen en paars. Als u rood en geel mengt krijgt u oranje, Mengt u geel en blauw dan krijgt u groen en rood en blauw wordt samen paars.

De kleuren die u zelf mengt met deze drie basiskleuren zijn anders dan dat ze rechtstreeks uit de tube komen.

De intensiteit van de kleur hangt af van hoeveel kleur u samen mengt, dus als u veel blauw en weinig geel mengt, krijgt u een andere kleur dan dat u veel geel en weinig blauw mengt. Dat is juist zo interessant aan het mengen van kleuren. U kunt zelf bepalen wat voor een kleur u gaat maken.

Koopt u een kant en klare kleur paars, dan is dat een zuivere kleur. Zo’n zuivere kleur paars kunt u zelf niet krijgen door menging.

Een tertiaire kleur (aardkleur) wordt gemaakt door drie kleuren te mengen. Als u uw kleuren op uw papier mengt, betekent dit heldere mengingen dan dat u van te voren op uw palet mengt. De hoeveelheid water tijdens het mengen bepaalt de kleur van uw menging.

Mengt u door uw rood een tipje groen (de complementaire kleur van rood) dan krijgt u de schaduwkleur van rood.

Mengt u door uw blauw een tipje oranje (de complementaire kleur van blauw) dan krijgt u de schaduwkleur van blauw.

Mengt u door uw geel een tipje paars (de complementaire kleur van geel) dan krijgt u de schaduwkleur van geel.